Höjdare

Sicilien är verkligen en höjdare på många sätt. I förrgår var vi uppe på Etna och såg den ständigt rykande vulkanen på närmare håll. Just nu är den ca 3340 m hög men det ändrar sig ständigt eftersom det sker utbrott som både river ner berget och samtidigt sprutar ut lava som bygger upp. Efter en busstur upp på ca 2000 m höjd fortsatte vi med linbana och sedan med jeep. För att till slut vandra upp på de högsta sidokratrarna på ca 2900 m höjd. Det finns två toppkratrar som är ständigt aktiva och som det ryker svavel ur. Sen finns det mer än 400 sidokratrar runt berget som bildats efter olika utbrott. På vintern ägnar sig Sicilianarna åt vintersport här på de snöiga bergssidorna. Vattnet från den smältande snön tillsammans med den mineralrika lavan ger Sicilien sin bördiga jord. Här odlas alla möjliga grönsaker och frukter. Längst upp är berget kolsvart av lavan men längre ner lummigt och grönt med löv och barrskog och massor av färgglada blommor. Fantastiskt vackert. 

Vi bor i Cefalù som är en härlig, genuin gammal stad. Med många fina små gränder och smala gator fyllda med fönsterluckor, balkonger med fantastiska dekorationer, tvättlinor, vespor och trattorior. Den ligger rakt under la Rocca en hög klippa med, temple of Diana, ruiner som var 2500 år och rester av ett fort från 1000-talet. Den klippan besteg vi igår helt på egna ben. Idag tar vi buss till Castelbueno, en by uppe i de gröna Madoniebergen. 
Förutom höjderna i meter finns många andra höjdare som den helt fantastiska maten, solnedgången i havet och alla hjälpsamma och trevliga människor så klart. 


Publicerad av Gladanka

En humoristisk och glad Göteborgska som hamnat i Småländska Jönköping och som älskar att skriva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: